VVA 2019

VVA 2019

Ietwat te laat vertrokken om netjes honderd kilometer per uur te rijden, fileleed, verkeerde afslag genomen en toch nog op tijd voor de Vergadering Van Afgevaardigden. Waar van alle regio’s en Sacs enkele leden, afgevaardigd, mogen meedenken, informatie krijgen, hun mening kunnen uiten en over voorstellen stemmen.

Begonnen werd met een kort moment van stilte om de twee omgekomen Nederlandse skiërs te gedenken en het NKBV-lid die op de Matterhorn, aan het vaste touw, getroffen werd door een rotsblok. Alweer een geval van verdwijnende permafrost. Op het programma onder andere: ‘De vereniging van de toekomst’. Alles verandert, de wereld in hoog tempo, het klimaat en ook in de bergen, gletsjers verdwijnen, die permafrost en dus ook de bergsport. Van Belgische ‘oefenrots’ voor het alpine werk naar sportklimmen. Zo ook de structuur van de NKBV, bij de tijd blijven, digitalisering, verduurzaming. Community vorming, bijvoorbeeld in de vorm van appgroepjes, zoals we die nu allemaal al hebben in onze eigen omgeving, met de gezinsapp, klimvriendjesapp, die eenmalige hightea app of ‘Hautes Savoie’ app.

Met een quote van Ernest Hemingway werd de vergadering geopend: ‘eigenlijk zijn er maar drie sporten: autoracen, stierenvechten en bergbeklimmen, de rest zijn spelletjes’. We werden bijgepraat, er is de verwachting dat ‘we’ doorgroeien naar 67.500 leden, dat de Herberg open gaat in april volgend jaar en dan 42 bedden zal hebben. Zeker is dat ‘we’ niet zullen deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokyo en dus gefocust wordt op die in 2024: ‘The road to Paris’. Dat er geen 45000 reisgidsen meer per post zullen worden verstuurd en dat de ledenpasjes in plaats van plastic nu van geperst karton zullen zijn. De klimjaarkaart wordt vanaf volgend jaar digitaal, alles in het teken van duurzaamheid.

De VVA vergadering, waar over sommige onderwerpen heel lang wordt gediscussieerd, over punten en komma’s, waar soms een onwil is te bespeuren tegen verandering, vernieuwing. Twee keer per jaar is er zo’n samenkomst. Veranderingen gaan traag, bijnaam voor de NKBV is ook wel ‘Het ministerie van de bergsport’. En toch is het interessant, een inkijkje in de NKBV, de in’s en out’s komen voorbij. Bijvoorbeeld een item over de ‘HOF’, het hutten ondersteunings fonds. Jaarlijks wordt er 50.000 Euro  gedoneerd aan verbetering, verduurzaming van berghutten. Nu aan de Falkenhütte en de Albenfelderhütte van de DAV. Lijkt veel misschien, maar gelet op de locaties van veel hutten is dat het niet.

De website is vernieuwd, er zal worden gefocust op het bergwandelen, dat een grote meerderheid van de leden doet. Ook is er het project ‘Fit en Vitaal’, om oudere leden te begeleiden en zodoende een langere huttentocht te kunnen maken. Tevens is daar ‘van Binnen naar Buiten’, om de overstap van indoor naar buiten toegankelijker te maken. Klimmers in de hal zal het zijn opgevallen, enorm veel aandacht voor veilig klimmen, partnercheck. Indoor zijn er dit jaar geen ernstige ongevallen geweest.

Uit het recente ‘ledentevredenheidsonderzoek’ rolde een ongekend hoge score, een steekproef om te polsen wat er onder de leden leeft. Met deze tot tevredenheid stemmende uitslag - NKBV is goed onderweg – reden wij met hoge snelheid huiswaarts.
Gerarddt