Project 5 Peaks

Project 5 Peaks

Akkoord, je moest er wat voor doen, op een kille winteravond naar een donker industrieterrein ergens, in H.I.Ambacht. Maar dan had je ook wat, in een prachtig strak kantoorgebouw werd je meegevoerd naar grote hoogten, door Gijs Schuurhuis.

De jaarlijkse Rivierenland presentatie – gratis – voor leden en niet-leden, werd verzorgd door Project 5 Peaks. Het project, hun doel is de beklimming van de vijf hoogste bergen van Centraal Azië. Alle zijn hoger dan 7000 meter. Drie ervan liggen in het Pamir gebergte, tussen Kirgizië en Tadzikistan. Gijs nam ons mee, in een prettig losse vertelstijl.

 In 2016 beklom het team Peak Lenin, 7134m. Vorig jaar waren ze succesvol, haalden de top van Khan Tengri 7010m. Op de ernaast gelegen Peak Pobeda keerden ze vroegtijdig om, te lawinegevaarlijk. Gijs vertelt hoe zwaar het was, over de moeilijkheden, het wachten op goed weer. Maar ook over de voorbereidingen, sponsors zoeken, trainen. Snel even heen en weer naar Chamonix om te klimmen. Weken lang slapen in een zuurstofarm tentje. En dan, als je geluk hebt, de kans op succes, de top bereiken.

 Deze zomer gaat het team een poging doen de andere twee toppen te beklimmen. Peak Communizma 7495m. en Peak Korjenevskaya 7105m. Op de website schrijft Gijs in zijn persoonlijke blog over de opofferingen van deze tochten, die we gerust expedities mogen noemen. En wat je ervoor terug krijgt. Hij citeert de beroemde Britse alpinist W.H. Murray:
“Mountaineers are a different breed, for they can find pleasure – in the absence of joy.”