Cursussen

De regio rivierenland is een officieel opleidingscentrum voor de klim- en bergsport en faciliteert cursussen voor het zelfstandig leren buiten klimmen. Als vereniging hebben we geen winst oogpunt en bieden we cursussen en activiteiten aan door onze passie en liefde voor de bergsport. Voor jouw als cursist betekent dit lage kosten en les van instructeurs en begeleiders met veel ervaring.

 Introductiecursus Rotsklimmen
Bij de beginnerscursus rotsklimmen leer je de eerste meters maken in de rotsen. Het klimmen van geprepareerde routes, het naklimmen in routes met meerdere touwlengtes en de basisvaardigheden voor het zelfstandig kunnen tope-ropen van routes zijn onderdeel van deze cursus.
Het kan zijn dat de regio deze cursus specifiek aanbiedt, maar veelal krijg je de inhoud van deze cursus tijdens normale weekenden. Je wordt gekoppeld aan een ervaren instructeur of diens begeleider en zal zo al klimmende de benodigde informatie krijgen.
We raden beginnende rotsklimmers aan om eerst ervaring op te doen in de klimhal. Dit is niet noodzakelijk maar helpt we bij het maken van de eerste stappen.
Deze cursus is geen officieel onderdeel en kent dan ook geen examen. Voor geoefende indoor klimmers is dit onderdeel in een dagdeel te behalen.

 Outdoor Voorklimmen
Bij de cursus Outdoor Voorklimmen leer je het klimmen van volledig behaakte routes (met meerdere touwlengtes), het bouwen van standplaatsen, risico’s inschatten en basis reddingstechnieken.
We adviseren om eerst voldoende klimervaring (binnen) op te doen. Het kunnen indoor voorklimmen is een pre maar geen must.

Meer informatie over de inhoud van de cursus is te vinden in het cursusboekje Outdoor Voorklimmen (pdf)

 Aanmelden
Voor deelname aan een uitgezet cursustraject (voorklimmen) kan de regio op maat instructielessen opzetten. Hierbij wordt een minimale groepsgrootte van 8 deelnemers gehanteerd. Naast de oefening in de rots ( minimaal 3 weekenden) worden technieken in de hal geoefend. Als afsluiting vind er een examen plaats. De totale duur van de cursus is afhankelijk van het niveau van de groep. De meeste cursusonderdelen vinden plaats tijdens de reguliere weekenden.

Mocht er op het moment geen cursus plaatsvinden of heb je deze gemist? Dan kan je jezelf aanmelden als "Cursist". Je ontvangt dan tijdens dat weekend instructie over het gewenste onderdeel. Hierbij heb jezelf de regie in handen over je leertraject. Voorafgaande de activiteit zal contact met je worden opgenomen. 

 Meer...
Binnen de regio hebben tal van onze leden jaren ervaring op verschillen gebieden van de klim- en bergsport. Ook op het gebied van adventure klimmen, sneeuwschoen wandelingen, via ferrata's/klettersteigen, alpine- (trek)tochten, sportklimbegeleider of instructeurschap kunnen we adviseren. Ga met ons mee en ontdek!